top of page
Bestill såle

 

Vi trenger informasjon om:

Hvilken skostørrelse bruker du?

Hvilke type sko er sålen tiltenkt?

Din kroppsvekt ca?

Såletilpasning

 

Vi tilpasser såler etter klinisk undersøkelse og funksjons-

vurdering. Vi velger da ut den såletypen som vil passe dine

behov, og tilpasser den gjennom oppvarming og forming til

din fot og eventull oppbygning for å justere feilstilinger. 

 

Ofte spurte spørsmål om Vasyli innleggsåler:

 

1. Hvor lenge varer innleggsålene?

Her har det mye å si hvor tung brukeren er og hvilken type aktivitet innleggsålen skal brukes til. Velg den sålen som passer brukerens fysikk og den aktiviteten innleggsålen planlegges brukt til (se også seksjonen "Velg rett såle"). Som en hovedregel, kan du forvente at sålene varer fra 12 til 18 måneder. Innleggsålen bør kontrolleres av terapeuten (kiropraktor, fysioterapeut, lege, fotterapeut og andre kvalifiserte tilpassere av Vasyli innleggsåler) hver 6. måned. Oppstår kompresjon, kan dette kompenseres med å bruke en kile/innlegg medialt under helen. En generell indikator for en vurdering er at symptomene til brukeren kommer tilbake.

 

2. Kan innleggsålene bli varmet opp igjen for (ny) tilpassing?

Ja, om dette er nødvendig er det en mulighet. Men du kan ikke tilbakeføre hel/bakfot-kontroll med varmetilpassing; dette krever en kompensasjon gjennom bruk av hel/bakfot-kiler/innlegg. Det gjøres oppmerksom på at Vasyli innleggsåler ikke vil misse formen på grunn av kroppsvarme.

3. Må innleggsålene brukes som par?

Som en hovedregel, ja. De balanserer og stabiliserer gjensidig. Selv om smerte kjennes i bare en fot eller ett ben - noe som ofte er tilfelle - skal innleggsålene tilpasses som et par.

 

4. Hva gjør man om innleggsålene oppleves som ukomfortable i fotbuen?

Intoleranse for trykk på fotbuen er hovedgrunnen til at det klages på tilpassing av innleggsåler uansett merke. Hovedgrunnen er mangelen på hel/bakfotkontroll som ville hindret at foten trykkes hardt mot fotbue-profilen på innleggsålen. Sjekk nøytral stillling i subtalarleddet når brukeren har på seg sko med innleggsålene i. Utoverrotasjon av foten og palpering av talar navicular-leddet til nøytral stilling vil vanligvis avdekke en reduksjon i presset på fotbue-området. Legg til kile/innlegg i helpartiet for å få en mer nøytral stilling. Om det fremdeles ikke er komfortabelt, kontroller om brukeren har en misdannelse eller skade i fremste del av foten (se" Medisinske tilstander").  

 

5. Etter en løpetur oppstår en blemme i fotbuen - hva nå? 

Brukeren bør "gå inn" innleggsålene før de tas i bruk til mer krevende aktiviteter. For vedvarende problemer i bakre del og midtdel av foten, se spørsmål 4. Det samme gjelder for blemmer i fremre del av av fotbuen OG sjekk forfot varus-stilling (se "Medisinske tilstander"). Her kan kile/innlegg være nødvendig for å unngå harde støt på den mediale fotbuen når foten settes ned med full tyngde. 

 

6. Hva er innleggsålene laget av?

Vasyli sine innleggsåler er primært laget av EVA (Ethyl Vinyl Acetate) et skumprodukt som er brukt i midtsålen på de fleste kvalitetsfottøy. EVA har polymer-tillegg for å stabilisere materialet i varmetilpassingsprosessen og høyere slitestyrke. Andre stoff som er brukt er PU (Poly Ethylene) og Sorbon™ (for støt-absorbering). Belegget på oversiden av sålen er av slitesterk nylon. 

 

7. Må innleggsålene bli formet gjennom varmebehandling?

Ikke nødvendigvis. Innleggsålene fra Vasyli er på forhånd laget slik at de passer greit til de fleste fottyper. Varmebehanding av innleggsålene gjør det mulig å forme de slik at de passer perfekt den enkelte brukers behov. Tilbakemeldinger viser at rundt 80 prosent av brukerne får god effekt av innleggsålene uten å tilpassing gjennom varmebehandling. 

 

8. Trenger man å "gå inn" sålene? 

Ja, som hovedregel bør man det. Dette reduserer risikoen for smerter, blemmer og gnagsår. Skulle det være noe som helst ubehag de første dagene i bruk, bør man fjerne sålene innimellom. Det bør ikke ta mer enn 3-4 dager før man kan bruke sålene hele tiden. Skulle man oppleve ubehag etter en uke, så bør man gjøre en ny evaluering av innleggsålene og brukerens behov hos kiropraktor, lege, fotlege, fysioterapeut eller andre som tilbyr sålene. 

 

9. Kan innleggsålene fra Vasyli legges oppå eksisterende innersåler i sko?

Nei, alle eksisterende innersåler bør fjernes. Dette gjelder ikke bare hensynet til nok plass i skoen, men også for formen og funksjonen til innleggsålen. 

 

10. Hvordan gjør man innleggsålene rene?

Innleggsåler fra Vasyli har et belegg med "Footfresh"™ - et antibakterielt stoff som fjerner vond lukt. Om innleggsålene likevel ønskes vasket, bruk en mild såpe og en lett fuktig klut til å vaske over sålen. Skyll så innleggsålen i rent vann, tørk den med en håndduk og/eller la den lufttørke. Ikke dypp innleggsålene i vann. De må heller ikke vaskes i maskin. De må heller ikke tørkes ved å legge de på ovnen, gulv med varmekabler, bruk av hårtørrer eller andre varmekilder.

bottom of page